El 18 de gener de2021 es va organitzar la conferencia “Las difíciles emancipaciones. Cortar el cordón umbilical” impulsada i coordinada pel Vicepresident de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, Francesc Torralba, i el director i Patró de la Fundació, Jordi Palou Loverdos, per reflexionar sobre quines son les dificultats amb les que es troben els i les joves de l’actualitat.
Aquesta conferencia s’emmarca dins el cicle de “Jóvenes precarios” promogut per la Fundació La Caixa. i en la que s’incorpora una reflexió teòrica però també pràctica sobre la joventut i els problemes que afronten avui en dia.
El director de la Fundació Carta de la Pau, Jordi Palou Loverdos, va participar en aquesta xerrada per oferir una visió pràctica des de l’experiència del tracte directe amb joves que li atorga el Programa Vitamina a més d’una dilatada experiència amb joves a nivell nacional i internacional, especialment amb joves en situació de vulnerabilitat social.
Una de les dificultats que va voler ressaltar el director de la Fundació és la incapacitat amb la que es troben molts joves de poder incidir en la societat. Estem acostumats a sentir les dificultats de la joventut per trobar feina estable i per accedir al mercat de l’habitatge, però, a vegades, no ens adonem com la societat també està negant als joves la força dels seus propis actes i com aquests actes poden esdevenir el canvi que ells volen. Aquesta negació de la capacitat de la joventut per part de la societat, retorna en forma d’uns joves cada vegada menys implicats amb el seu entorn, desembocant en societat menys cohesionades i més injustes i conflictives. També va fer esment sobre la formació universitària que des de la Fundació s’ofereix a joves per poder revertir a la societat els coneixements i experiències en l’àmbit de la construcció de la pau, la resolució pacífica de conflictes, el diàleg i la cohesió social, mitjançant l’aprofundiment teòrico-pràctic ofert al postgrau de Cultura de Pau, Cohesió social i interculturalitat: aplicacions pràctiques, que la Fundació desplega conjuntament amb la Universitat de Barcelona.
El Programa Vitamina promociona l’apoderament de les i els joves per esdevenir líders ètics i motors de la transformació social a través del treball grupal al llarg de 4 anys. Durant el primer any es treballa l’autoconeixement, el segon any es treballa sobre la dimensió relacional, el tercer any se centra en la responsabilitat social per acabar el quart any treballant el projecte vital. Aquest programa de 4 anys possibilita al jove prendre consciència del seu paper i el seu poder dins la societat.
A través de conferències com aquesta, la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU vol reivindicar el paper de la joventut en la societat actual i com hem de tenir en compte les i els joves per formar societat pacífiques i justes. Enguany que el 2021 ha sigut declarat per l’ONU com l’any de la Pau i la confiança, creiem que aquesta tasca és més necessària que mai i continuarem treballant cada dia per apoderar joves i pacificar entorns.