L’escolta com a pilar de la convivència

Escoltar no només és un acte físic sinó també un acte psicològic per establir comunicació amb els altres i una bona comunicació és un pilar essencial per la convivència i la democràcia.

Escoltar, segons la definició de l’enciclopèdia catalana, és “Aplicar atentament l’orella per percebre remors, paraules, etc.” “Fer atenció a allò que diu (algú), al soroll que fa (una cosa), etc.”. Per tant, escoltar no només és un acte físic sinó també un acte psicològic per establir comunicació amb els altres i una bona comunicació és un pilar essencial per la convivència i la democràcia.

En l’article de “El Periódico” del 7 de novembre escrit per la Gemma Tramullas trobem reflectida aquesta necessitat d’escolta per part d’una societat realment democràtica, entre les persones, les famílies, els col·lectius, els equips en activitats laborals, professionals i/o empresarials, entre pobles, comunitats i nacions. En aquest reportatge hi participen el Vicepresident de la Fundació Francesc Torralba i el Director de la FCP Jordi Palou-Loverdos , ambdós membres del patronat de la FCP, donant veu a la necessitat d’una escolta activa.

En aquest reportatge, en Francesc Torralba comenta “En el àmbits de poder hi ha molta por a escoltar i en el seu lloc s’imposa un monòleg per apropiar-se del poder i mantenir-s’hi.” Així mateix, en Jordi Palou-Loverdos ens diu “Si les coses es decideixen sense escoltar i sense raonar, estem buidant de sentit principis fonamentals que sostenen la democràcia, com el dret de petició i de participació, i la llibertat d’expressió i d’opinió.”

És per aquesta necessitat de diàleg sincer i reflexiu que des de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU hem creat l’espai i temps d’intercanvi, expressió i escolta de qualitat Ésser en Pau/Ser en Paz, on s’estableix un cercle de participants (ja sigui de forma presencial o virtual) en el que cadascú pot lliurement expressar el que sent des de les seves pròpies experiències vitals, i sentir-se escoltat i comprès.

Actualment, oferim aquest espai de diàleg Ésser en Pau el segon dimarts de cada mes al voltant de la Pandèmia i els quart divendres de cada mes fem un Ésser en Pau centrat en la situació social i política de Catalunya/Espanya. En els plurilogos de l’Ésser en Pau els participants poden, per exemple, “demanar torn per expressar el seu cansament i indignació per la pressió que s’està exercint sobre la població” , tal i com reflexa la Gemma Tramullas en el seu segon reportatge sobre l’escolta de “El Periódico”, així com sentir-se escoltats i acompanyats en les experiències vitals que comparteixin, siguin sentiments i/o emocions negatives o positives.

L’any 2021 ha estat declarat per l’ONU com l’any internacional de la Pau i la Confiança i per treballar per aquesta pau i confiança trobem molt necessari escoltar atentament i donar espai per a que tothom pugui comunicar-se lliurement i amb respecte i serenitat envers un mateix i els altres. Durant aquest any 2021, com ja vàrem fer durant tot el 2020, des de la Fundació Carta de la Pau Dirigida a l’ONU continuarem oferint l’Ésser en Pau com la nostra llavor per fomentar l’escolta activa i ajudar a construir una societat més reflexiva on tothom pugui sentir-se inclòs.

Pots accedir al primer article de forma íntegra aquí.

Pots accedir al segon article de forma íntegra aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Captcha loading...