La Carta de la Pau dirigida a l'ONU és una iniciativa nascuda a Barcelona l'any 1989 en el si de dues entitats culturals: la Universitas Albertiana Interdisciplinar i l'Àmbit d'Investigació i Difusió Maria Corral. Compte, des del primer moment, amb l'apadrinament de l'Organització de less Nacions Unides per l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) i d'Andorra com a estat membre de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), país que no ha intervingut en cap conflicte bèl·lic al llarg de la seva història.
Març de 1989
El doctor Alfred Rubio de Castarlenas i el professor Josep Lluís Socías Bruguera comencen a redactar la Carta de la Pau quan pronuncien unes conferències per a universitaris a Xi'an (Xina).
1989-1992
La redacció de la Carta de la Pau es va realitzar durant quatre anys mitjançant la celebració de més d'un centenar de sessions d'estudi i diàleg en diverses ciutats del món.
Abril de 1993
El 22 d'abril es presenta públicament la Carta de la Pau a Barcelona i en els propers anys el document es presenta en més de 80 països.
Gener de 1995
El secretari general de les Nacions Unides, Sr. Boutros Boutros-Ghali, rep per primera vegada la Carta de la Pau a la seu de la institució a Nova York.
Gener de 1996
Segona entrega, també a Nova York, de la Carta de la Pau dirigida a l'ONU al secretari general de les Nacions Unides, Sr. Boutros Boutros-Ghali.
1998
Se celebra la campanya Setmana per la Pau als districtes de Barcelona.
Octubre de 1998
El 29 d'octubre de 1998 es va fer el tercer lliurament a l'Organització de les Nacions Unides en la persona de la Sra. Louisse Frechette (Vicesecretaria General, en nom del Sr. Koffi Annan, Secretari General ONU).
Agost de 1999
Primera Ruta de la Pau per Andorra i Catalunya. Després es realitzen per Portugal (2002), Itàlia - San Marino (2002), Suïssa (2005) i la Xina (2010).
1999-2002
Es desenvolupa, comarca a comarca, la campanya "Desenvolupem la pau a Catalunya".
Febrer de 2002
Després del tercer lliurament de la Carta de la Pau al secretari general de l'ONU les entitats promotores de la Carta de la Pau a l'ONU creen la Fundació Carta de la Pau dirgida a l'ONU per al desenvolupament de les finalitats, missió i visió que li són pròpies.
Setembre de 2004
La subsecretària general de les Nacions Unides i Directora Executiva de la UN Habitat, Anna Kajumulo Tibaijuka, en nom del Secretari General de les Nacions Unides, Koffi Annan, rep al Palau de la Música Catalana de Barcelona, la Carta de la Pau.
2007
La Fundació Carta de la Pau signa un conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) per a la realització del curs 'Convivència al segle XXI: bases de la cultura de la pau', que un any més tard es converteix en el 'Postgrau en cultura de la Pau i Convivència Social: aplicacions pràctiques '.
2009
Es realitza el seminari d'experts i de caràcter interdisciplinari 'Desarmar la Història' basat en els primers cinc punts de la Carta de la Pau.
Abril de 2012
Conjuntament amb la Universitat de Barcelona (UB), se celebra a Barcelona (Catalunya), el I Congrés Internacional Edificar la Pau al Segle XXI.
Abril de 2013
Es festegen els 20 anys de la Carta de la Pau amb un acte al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.
Setembre de 2014
Conjuntament amb la Universitat La Salle, se celebra a Bogotà (Colòmbia) el II Congrés Internacional Edificar la Pau al Segle XXI.
Setembre de 2015
Inici, en diferents localitats de Catalunya, del programa Vitamina - Lideratge ètic i transformació social.
Juny de 2017
Conjuntament amb la Pontifícia Universidad Católica Madre y Maestra (PUCMM), se celebra a Santiago dels Caballeros (República Dominicana) el III Congrés Internacional Edificar la Pau al segle XXI.
S'imparteixen a més de 40 professionals de República Dominicana tres cursos de Formació de Formadors sobre Lideratge Ètic per a la implementació del Programa Vitamina en aquest país.