En el marc del Tercer Fòrum Ciutats i Territoris en Pau es va organitzar el Seminari Internacional sobre Justícia Transicional i Pau per tractar, entre altres temes, sobre la recuperació de la memòria, la veritat i la reparació de les víctimes respecte dels abusos del passat i la seva contribució a la pau en el present.
El director de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, Jordi Palou Loverdos, advocat i mediador internacional, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya (2011-2016) i mediador en el diàleg intrarwandés, va participar el 17 de Juny del 2021 a la taula 6 del Seminari com a representant de la Junta Directiva d’Aipaz i director de la Fundació, dialogant sobre un del temes en que és expert “Polítiques públiques de memòria: Una demanda històrica de les víctimes i la societat civil”.
En el Seminari Internacional Justícia Transicional i Pau també vàrem poder escoltar a Sol Goldsztein, Assessora de la Secretaria de Drets Humans del Ministeri de Justícia de la Nació Argentina, Mariana Gómez Godoy, Coordinadora general d’espais de memòria de la Subsecretaria de Drets Humans de la Secretaria de Governació del Govern de Mèxic, i a Josep Mayoral, alcalde de Granollers. També va comptar amb en Jaime Morales, Director general de diversitat sexual i Drets Humans de la Secretaria d’inclusió i benestar social del Govern de la Ciutat de Mèxic.
La justícia transicional i la reparació de les víctimes és un dels temes cabdals en la construcció de pau a les societats. El que es va tractar al seminari internacional té moles connexions amb el Mòdul “Justícia Transicional, transformació de conflictes i violències” el curs universitari que lidera el propi Jordi Palou Loverdos i que s’engloba en el “Postgrau en Cultura de la Pau i Transformació social: Aplicacions pràctiques” que ofereix la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i Institut de Formació Continua Il-3, i que pretén oferir eines útils per a totes aquelles persones que volen dedicar-se a treballar per pacificar entorns i construir societats més cohesionades.
La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU té la missió d’empoderar persones per a pacificar entorns i amb aquest objectiu es va crear el Postgrau en Cultura de la Pau que ja compta amb 11 edicions d’experiència en formació de constructors de pau.