El 9 de març incorporem a la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU un servei d’assistència i acompanyament personalitzat des de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per a les persones refugiades de la guerra de Ucraïna que arriben a la ciutat.
Santa Coloma de Gramenet compta amb unes 330 persones ucraïneses censades i des de l’Ajuntament de la ciutat s’estan rebent moltes demandes de persones que fugen de la guerra i volen refugiar-se a la ciutat. És per això que l’Ajuntament de Santa Coloma, prenent en consideració l’experiència i coneixements, ha encarregat a la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU la gestió d’un projecte per oferir un servei d’emergència per al suport a persones afectades pel conflicte bèl·lic a Ucraïna.
El servei d’atenció es materialitza en una persona ucraïnesa de residència perllongada al nostre país, de parla alhora ucraïnesa i russa que, de dilluns a divendres per la tarda, pot donar resposta a qui s’apropa a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet amb dubtes i necessitats sobre com formalitzar la seva estada a la ciutat i poder accedir a tots els serveis socials i assistencials necessaris, facilitant així l’acollida i integració que necessiten.
Aquest servei es dirigeix específicament a persones d’origen ucraïnès, radicades a Santa Coloma de Gramenet, i a aquelles persones recent arribades del conflicte bèl·lic i que son sol·licitants d’asil o d’altres formes de protecció internacional. Des del servei s’ofereix atenció per a necessitats d’allotjament urgent, atenció d’ajuts socials d’emergència, assessorament per la tramitació de sol·licituds d’asil o protecció internacional de refugi, assessorament per a l’escolarització de menors, orientació per a l’obtenció de la targeta sanitària i l’accés al Servei Català de la Salut, així com a derivació per suport psicològic i emocional.
La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU col·labora des del 2017 amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en diferents plans d’acció social per donar resposta a les necessitats comunitàries de la ciutat. Dins d’aquests projectes d’acció social s’engloba aquest servei d’emergència per al suport a persones afectades pel conflicte bèl·lic a Ucraïna, que s’ha volgut posar en marxa de manera urgent davant l’emergència de crisi social.
La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU va néixer l’any 2002 amb l’objectiu d’oferir propostes concretes que contribueixin a edificar la pau, a donar resposta a conflictes socials i diferents formes de violència directa, cultural i/o estructural, i desenvolupar oportunitats per a enfortir la convivència pacífica entre persones i comunitats.