El 15 de juny de 2021 vàrem realitzar l’acte de cloenda d’un grup del poble Gitano Tarragona del Programa Vitamina, que culmina el quart i final any del programa de Lideratge ètic i Transformació social que impulsa a joves a convertir-se en referents positius del seu entorn.
L’acte del passat dimarts 15 de juny a la parròquia de Sant Josep Obrer de Tarragona va reunir participants, familiars, persones voluntàries, facilitadores, equip tècnic, directiu i patronat de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU i persones i entitats col·laboradores que van voler acompanyar les i els joves del grup de quart any de Tarragona en l’atorgament dels seus diplomes del Programa Vitamina.
Vitamina és un programa de 4 anys que empodera joves de barris en risc d’exclusió social per esdevenir líders ètics i motors de transformació social dels seus entorns. El programa Vitamina va néixer al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs i any rera any s’ha anat estenent en el territori arribant fa 4 anys a Tarragona, en col·laboració amb l’Agrupació d’Entitats Gitanes dels Païssos Catalans (Agipcat), per incidir en les i els joves del poble Gitano del territori.
Suport i escalf de les institucions
En l’acte de clausura del grup de Tarragona es van atorgar als participants del grup de quart del Programa Vitamina els seus diplomes de graduació com a líders ètics i motors de transformació social. Al límit de l’aforament permès, quaranta persones varen assistir a l’acte per mostrar el seu recolzament als participants Vitamina i a la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU.
El president i vicepresident de l’Agipcat van voler recolzar l’acte participant en la repartició dels diplomes del Programa Vitamina, que el propi president, José Miguel Jiménez, va voler qualificar com “la Universitat de la Vida”, on s’aprèn allò que fonamenta els valors que marcaran el camí vital. La diputada Sílvia Puerto de la Diputació de Tarragona també va voler mostrar el suport de la Diputació de Tarragona al Programa Vitamina amb unes paraules d’alè i escalf per a les i els joves que han aconseguit cursar quatre anys de treball grupal sobre lideratge ètic i transformació social. Cada any les i els joves treballen de forma grupal unes competències. El primer any treballen l’autoconeixement, el segon any les relacions de qualitat, el tercer any la responsabilitat social i el quart any el projecte vital. 4 anys de treball en grup que volen donar eines a les persones participants per afrontar la seva vida amb energia i propòsit però també per impulsar-los a esdevenir elements de transformació de les realitats que els envolten.
El president de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, Jordi Cussó, també va voler mostrar el seu orgull per a les i els joves diplomats/diplomades assegurant que “… si el Programa Vitamina gaudia de reconeixement i tenia un bon nom era perquè ells i ells li atorgaven”. Una mostra de com sempre la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU posa en el centre dels seus projectes les persones que els conformen.
Incidència del Programa Vitamina en el poble Gitano
A la demarcació de Tarragona el Programa Vitamina ha volgut intervenir especialment en les i els joves del poble Gitano i, gràcies a la col·laboració de l’Agipcat, ha aconseguit obrir quatre grups de treball (dos a Tarragona ciutat i dos a Cambrils) que son guiats per dues facilitadores membres del mateix poble Gitano i que elles mateixes suposen ja una mostra del que el lideratge positiu i femení pot aportar a la societat.
El Programa de Lideratge ètic i transformació social, Vitamina, és el projecte de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU per empoderar joves de barris en risc d’exclusió social, convertint-los en líders positius del seu entorn. Fundada l’any 2002, la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU és una entitat que treballa a favor de la Pau, oferint propostes concretes que contribueixin a edificar la pau, proposant respostes a conflictes socials i desenvolupant oportunitats per a enfortir la convivència pacífica entre persones i comunitats.
Amb el suport de:
I la col·laboració de: