El projecte Serra d’en Mena a la III Trobada Comunitària

Persones apoderades que estableixen sinergies per transformar els barris i millorar la convivència. Si una cosa ha quedat clara en aquest reunió és que aquesta premissa s’ha assolit amb escreix.

Persones apoderades que fan xarxa i estableixen sinergies per transformar els barris i milloren la convivència. Si una cosa ha quedat clara a la tercera Trobada Comunitària de la Serra d’en Mena, és que aquesta premissa, pedra angular del procés comunitari que es va engegar als barris del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet fa quatre anys, s’ha assolit amb escreix.

La cita era a la sala Joan Brossa de la Biblioteca de Can Peixauet. Dimecres, 14 de febrer, des de les 18:30 hores, més de 120 persones s’hi van congregar per donar la benvinguda a la Programació Comunitària. L’estratègia conjunta que ja es desplega al territori al voltant del nus crític: “La igualtat d’oportunitats en la infància, l’adolescència i la joventut” es va presentar en societat, alhora que es va reivindicar tot l’esforç de les gairebé 300 persones que han intervingut, d’una manera o l’altra, en el disseny de cadascuna d’aquestes 29 accions que la conformen.

Però a més d’aquesta ‘posada de llarg’ de la programació, l’objectiu de la qual és fomentar les relacions entre recursos, entitats, associacions i ciutadania dels quatre barris, durant l’acte va quedar clar que la Serra d’en Mena ha sabut aprofitar el seu recurs natural més preuat per estendre tot el seu potencial. Mitjançant les veus dels autèntics protagonistes de totes i cadascuna de les activitats i iniciatives de la Programació, es va posar de manifest que el puntal d’aquest procés, inèdit a Santa Coloma, és la ciutadania compromesa, valenta i dedicada que hi han participat i li ha donat vida.

Transformant barris i persones

Tots junts, vam relatar el procés iniciat el 2014 i que culmina amb el document estratègic per assolir els reptes de la Serra d’en Mena. I també vam explicar la transformació d’uns barris que s’han tornat més compromesos, en els quals les entitats, els equipaments i els recursos treballen conjuntament i s’ajuden les unes a les altres.

Salvador Jaraba, president de l’Associació de Veïns del Raval, va relatar en primera persona aquesta nova realitat. Durant la seva intervenció per presentar la labor del Grup Ciutadà de la Serra d’en Mena, va posar èmfasi en el fet que el treball comunitari ha “obert moltes portes a l’associació per col·laborar amb altres entitats i recursos”. “Es tracta de juntar-nos i fer coses maques que en un futur encara creixeran més”, va agregar.

Abans del seu discurs, durant el qual va relatar la funció d’aquest conjunt de persones, que serveix com a termòmetre i filtre del paper de les entitats ciutadanes de tots els àmbits del procés comunitari, van prendre la paraula Lourdes Reyes, directora de la Biblioteca Can Peixauet; Jordi Palou, director de la Fundació Carta de la Pau; Francesc Ventura, director del Programa d’Interculturalitat i Cohesió Social, Fundació Bancària “la Caixa” i Diego Arroyo, Tinent d’Alcaldessa Ponent d’Educació i Esports de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet. Tots van coincidir a subratllar el pes que han tingut tots els que han participat en la Programació per l’èxit del projecte.

També vam escoltar els parlaments d’Iván Alvarado, referent de la direcció científica del projecte i de Martín Miralles, coordinador de l’equip, que van relatar el moment en què es troba la feina comunitària a Santa Coloma i el seu futur. Miralles es va mostrar molt emocionat per l’aclaparadora presència ciutadana a la sala Joan Brossa i es va desfer en agraïments, per tot seguit posar en relleu el paper dels tècnics del Projecte d’Intervenció Comunitària intercultural (ICI). “Tots i totes feia molt temps que treballàveu al territori, la nostra funció ha estat posar-vos en contacte, generar els espais perquè tot flueixi i produir quelcom tan concret com la Programació Comunitària”, va explicar el tècnic municipal.

L’equador de la Trobada Comunitària va ser l’estrena del vídeo ‘Trobades Improbables’, que, a través de vuit protagonistes dels barris, transmet l’immens poder de la ciutadania coordinada. La capacitat transformadora de l’entorn que tenen els veïns i veïnes del Fondo, Raval, Safaretjos i Santa Rosa”, tal com va explicar Noemí Jansana, presidenta de sc·media, entitat encarregada de la realització del reportatge.

El camí cap a la programació

Per arribar fins aquí, primer s’ha dut a terme un diagnòstic participatiu, a partir de la generació d’un document monogràfic sobre la Serra d’en Mena. En l’elaboració d’aquest document van participar més de 300 persones, 24 entitats i prop de 20 recursos públics i privats del territori. Aquí es van definir els reptes i objectius que la programació havia d’abastar.

La Programació comunitària no és una llista d’accions, sinó una estratègia conjunta d’abordatge de les qüestions i objectius establerts, que parteix del compromís, la complicitat i la corresponsabilitat. 65 professionals de diversos recursos, serveis i institucions estan compromesos en l’execució a través de tres taules de treball per àmbits: ciutat educadora, taula de salut comunitària i convivència i cohesió social. És destacable la coincidència amb les línies de treball establertes al Pla d’Acció Municipal (PAM) en relació als àmbits de treball prioritaris.

L’objectiu principal és realçar tot el potencial dels barris de la Serra d’en Mena, evidenciant la trajectòria d’iniciatives que ja existien en el territori, posant-les en relació. També aporta alguns projectes innovadors que no s’havien desenvolupat abans.

Treballem en el territori

De fet, un percentatge important de la programació ja està en marxa. El Programa de Suport Familiar a l’Èxit Educatiu, el programa de dinamització de l’espai públic, la jornada i reflexió sobre el reforç educatiu, la implementació de la prescripció social i el suport a l’alimentació dels 0 als 3 anys.

Van parlar, en l’àmbit de comunitat educadora: Mª Carmen Molina, Soumia Khrouch i Meryem Ajbar del grup motor del Programa de Suport Familiar a l’Èxit Educatiu. Van anunciar les tres activitats programades pels mesos de març, maig i juny de les que us anirem informant al blog. A més, es va presentar el projecte de reflexió entorn el reforç educatiu, a càrrec de Judit Orpinell, coordinadora de l’Espai Social Catalunya La Pedrera.

En l’àmbit de barris saludables: Laia Tordera, tècnica ICI, i Anna Marchal, referent comunitària de les Unitats GAPS i del programa Salut i Escola, van relatar els avenços en aquest espai de treball. I en l’espai de convivència i cohesió social, Raúl Rubiales, coordinador de la Fundació Germina, de la comissió de treball del programa de dinamització comunitària va avançar les tres accions que es duran a terme entre març i maig i de les que també us n’informarem puntualment.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec del projecte Vitamina, per part d’Alba Lorente, la seva coordinadora, que treballa amb jovent d’entre 13 i 18 anys. Van ser els representants d’aquest grup de nois i noies qui van posar la cirereta a la Tercera Trobada Comunitària quan van deixar palès que l’esperit d’empoderament i transformació que transpira la Serra d’en Mena també és molt present en el treball d’aquests joves.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Captcha loading...