Aquest mes de maig del 2021, per fi, hem pogut tornar a les trobades presencials dels grups Vitamina del Poble Gitano de Cambrils que continuaven fent només trobades virtuals degut a la situació de Pandèmia.
El Programa Vitamina compta des de fa 2 anys amb dos grups de joves del Poble Gitano a Cambrils. Aquests grups estan especialment adaptats a les necessitats concretes de la joventut gitana, un col·lectiu especialment afectat per la crisi de la Covid-19 i que, com a conseqüència, havia suspès la presencialitat des del mes de març del 2020 fins al maig d’aquest 2021. Gràcies a la millora de la situació sanitària, així com de la bona gestió de les facilitadores dels grups, els i les joves han tornat a trobar-se per al treball en grup del Programa Vitamina, complint totes normes d’higiene i seguretat. Aquests dos grups Vitamina de cambrils se sumen als dos grups Vitamina de Tarragona, y als 5 grups Vitamina de Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Mataró que des de l’octubre de l’any passat ja estaven realitzant les sessions grupals de forma presencial, acomplint amb totes les mesures acordades per les autoritats sanitàries.
Un dels grups de Cambrils, a més de les trobades presencials, continua fent trobades online per donar suport a un dels seus membres que per la seva especial situació familiar encara no pot fer trobades presencials.
Vitamina és un programa de 4 anys per a empoderar joves de barris en risc d’exclusió social per esdevenir líders ètics i motors de transformació social dels seus entorns. A la zona de Tarragona el Programa Vitamina compta amb grups específics per al treball amb la joventut del Poble Gitano, adaptant-se a les necessitats culturals específiques del col·lectiu i amb dues facilitadores dels grups que també formen part del Poble Gitano.
La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU va néixer a Barcelona el 2002 amb la missió de pacificar entorns i a partir d’aquesta idea de pacificació d’espais de conflicte va néixer el Programa Vitamina per tal de treballar amb la joventut dels col·lectius amb major risc d’exclusió social com a llavors de pau i esperança. L’any 2021 que ha estat declarat per l’ONU com l’any de la Pau i la confiança aquesta tasca ens sembla més rellevant que mai, treballant en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.