El passat divendres 22 d’abril, la primera ministra indígena de Bolívia, Tomasa Yarhui, ens va oferir la conferencia “Liderazgo femenino al servicio de las persones y los derechos humanos” com a sessió oberta de les formacions en cultura de pau ofertes per la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU.
Tomasa Yarhui ens va oferir una visió del seu complicat trajecte vital per passar del seu rural i pobre poble natal quítxua a exercir l’advocacia i obtenir representació parlamentària per poder donar veu a les persones quítxua i altres pobles indígenes però també al conjunt de la Societat.
Assistents de diferents països europeus i sudamericans es van congregar el 22 d’abril per escoltar de la pròpia primera ministra indígena de Bolívia com es pot abordar el lideratge comunitari per donar representativitat a totes les persones que conformen les nostres societats per tal de poder crear societats més justes i inclusives. La necessitat d’un lideratge polític ètic i abocat a la societat va sobrevolar la conferència en tot moment.
Aquest abril ha començat el mòdul universitari “Identidad, convivencia y mediación intercultural”. Aquest curs tutoritzat per el Dr. Francesc Torralba s’endinsa en vies de mediació intercultural i en les unitats geogràfiques humanes construïdes a partir d’una base que permeti assumir les nostres responsabilitats històriques, facilitar noves condicions de convivència i consolidar una cultura de pau reparant i transformant els conflictes identitaris. La identitat i la convivència son precisament dos temes cabdals a la vida de la primera ministra indígena de Bolívia i un dels temes extensament tractats a la conferència “Liderazgo femenino al servicio de las persones y los derechos humanos”.
Des de fa més 12 anys la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU vol donar eines als qui treballen per la millora de les nostres societats amb una sèrie de cursos universitaris amb la certificació de la Universitat de Barcelona. El postgrau en Cultura de Pau i Transformació social: Aplicacions pràctiques, el mòdul universitari “Justicia transicional, transformación pacífica de conflictes y violencias”, el mòdul universitari “Construcción de diàlogos, cohesión social y prácicas democráticas” o el que s’està realitzant ara mateix de “Identidad, convivencia y mediación intercultural” son algunes de les formacions específiques que ofereix la Fundació per a donar eines per a la construcció de pau a les nostres societats.