El passat 21 de maig es va celebrar el Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament i des del Projecte ICI de Santa Coloma de Gramenet es va organitzar una jornada dedicada a conscienciar, tant a les persones com a les organitzacions, de la importància de donar suport a la diversitat especialment en tres àmbits d’actuació: el diàleg intercultural, la inclusió i el desbancament d’estereotips a través d’accions reals que millorin l’enteniment i la cooperació entre les persones de diferents cultures.
Durant la setmana prèvia a l’acte, l’equip del Projecte ICI de Santa Coloma de Gramenet va empaperar els barris de la ciutat amb missatges positius i a favor de la convivència i la interculturalitat. El mateix 21 de maig, a les 18h, es va realitzar un mural col·laboratiu a la Biblioteca de Can Peixauet on han participat les diferents entitats de la Serra d’en Mena com l’Escola Tanit i l’AMPA Tanit, el Casal dels Infants, el CRIJ Rellotge XXI, el Projecte Paidos, la Fundació Germina, el Centre Obert Moisès, l’Associació armènia ARARAT, l’Associació la Convivència, l’Institut de Santa Coloma, la Xarxa de Transmissió de Valors i la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU. A més, s’ha llegit un manifest en el qual també s’incorporen les idees i reflexions del Director Científic del Projecte ICI, Carlos Giménez.
El Projecte ICI estén el suport a la diversitat cultural per al diàleg i el desenvolupament per tot el territori de l’Estat Espanyol
Són 36 els territoris on el Projecte ICI intervé en tot l’Estat Espanyol i en una jornada com la del Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament, els agents comunitaris han volgut conscienciar sobre la necessitat d’aprofundir en la diversitat cultural i la importància de fer-ne difusió. És per això que els territoris ICI s’han posat d’acord per impulsar diferents activitats en aquest dia i destacar les tres línies de treball principals que Carlos Giménez ha volgut emfatitzar: sentir-se part i viure des del territori la interculturalitat; pensar i reflexionar junts per a crear espais plurals on compartir elements i interessos comuns, i continuar treballant per convertir als municipis en veritables comunitats inclusives.
Amb aquestes activitats simbòliques i reflexives es pretén donar visibilitat a la tasca duta a terme des de 2010 amb els Projecte ICI i els diferents territoris en relació al reconeixement de la diversitat cultural com a foment del diàleg, la comprensió i el respecte entre cultures. I és que el seu objectiu és fomentar la convivència ciutadana intercultural i la cohesió social gestionant la diversitat cultural per al diàleg i el desenvolupament local.