El passat divendres 20 de maig vàrem oferir la conferència “Experiencias diversas de hacer las paces a nivel nacional e internacional” de Jordi Palou-Loverdos, director de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, amb la col·laboració de Cemajur Internacional.
En Jordi Palou-Loverdos, advocat i mediador internacional, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya (2011-2016) i mediador en el Diàleg Intrarwandés (2004-2011), va oferir de primera mà per a totes les persones assistents una mostra amb tres casos pràctics de pacificació de conflictes socials. Una conferència on va explicar la seva experiència directe en la creació de diàleg per fer que les societats dividides per un conflicte trobin un futur més cohesionat.
La conferència va ser una sessió oberta de la formació en Cultura de Pau de la Fundació amb la coorganització de Cemajur Internacional (Comunidad de Especialistas de Métodos Alternos de Solución de Conflictos y Justicia Restaurativa) i amb la presentació de Víctor Fanlo Punter, arquitecte, mediador i delegat de Cemajur a Espanya.
En Jordi Palou-Loverdos, que també és tutor del mòduls universitari “Justicia transicional, Transformació pacífica de conflictes i violències” que ofereix la formació en Cultura de Pau de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, va centrar la seva xerrada en tres iniciatives de diàleg que ell mateix ha liderat: el Diàleg IntraRwandés, les Audiències Memorials sobre la guerra civil espanyola i la dictadura franquista i l’Ésser en Pau, tant en la seva modalitat de diàleg de qualitat sobre la situació social a Catalunya-España, com en la seva modalitat del trauma glocal relacionat amb la pandèmia de la COVID-19. Escoltar les seves vivències sobre com construir ponts d’un passat conflictiu fins un futur de germanor dona exemples concrets sobre les dificultats que es poden trobar pel camí i com anar superant-les.
Actualment estan obertes les inscripcions per al mòdul universitari “Creación de diálogos, cohesión social y prácticas democráticas” que s’oferirà del 27 de juny al 27 de setembre. Un mòdul universitari que posa de rellevància la importància de la creació de diàlegs quan ens trobem conflictes socials tal i com s’explicava a la conferència “Experiencias diversas de hacer las paces a nivel nacional e internacional”.
La formació en Cultura de Pau que ofereix la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i Il-3 pretén oferir eines útils per a totes aquelles persones que volen dedicar-se a aconseguir pacificar entorns i construir societats més cohesionades; és per això que els tres tutors dels mòduls del postgrau, Jordi Palou Loverdos, Francesc Torralba i Jordi Cussó, compten amb una llarga experiència sobre el terreny i poden parlar des de la practicitat de les seves pròpies vivències.
La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU té la missió d’empoderar persones per a pacificar entorns i amb aquest objectiu es va crear el Formació universitària en Cultura de Pau que ja compta amb més de 10 anys treballant per donar eines concretes a totes aquelles persones que volen construir una societat més justa i pacífica.