Vitamina: transformant socialment els estigmes en salut mental

Unes 30 persones van participar en una activitat organitzada per les i els joves Vitaminaper transformar les estigmatitzacions existents en salut mental.

El dimarts 20 de maig el grup de joves Vitamina de Santa Coloma de Gramenet va organitzar una activitat amb projecció social mitjançant la preparació i desenvolupament d’un taller per trencar estigmes sobre salut mental. El grup de joves Vitamina de Santa Coloma de Gramenet actualment està cursant el tercer any del programa, incidint en la transformació social, son especialment sensibles aquesta problemàtica social, especialment incisiva en el marc de la pandèmia causada per la COVID-19.

El grup de Santa Coloma de Gramenet participants al Programa Vitamina es troben cursant l’eix emprenedor social i van decidir que volien realitzar alguna acció social que ajudes a transformar els estigmes en salut mental. És per això que van organitzar una activitat realitzada a les instal·lacions del centre de recursos juvenils de Santa Coloma de Gramenet, Mas Fonollar, on van comptar amb la presència de diferents testimonis d’Activament.

Amb la dinamització per part dels Joves Vitamina, diferents persones del grup de recolzament i visibilització de trastorns mentals Activament van oferir el seu testimoni sobre la seva condició i com aquesta els ha afectat socialment. Les i els joves van facilitar dinàmiques invitadores per a que anònimament les persones assistents, de diferents edats i gèneres, compartissin els seus problemes sobre salut mental o patiment per diferents estigmatitzacions i vàrem poder escoltar com moltes de les persones assistents acabaven tenint experiències semblants i com d’important és el recolzament per poder superar problemes les dificultats i reptes de patiment mental i/o emocional, tant a nivell individual com col·lectiu. Per finalitzar amb l’activitat el grup Vitamina va organitzar un dinàmica/concurs de preguntes i respostes on tota l’audiència va poder participar telemàticament i demostrar en viu els coneixements sobre què és la salut mental i què suposa l’estigmatització i com afectes les persones.

El valor de la Transformació social

Vitamina neix com un programa de lideratge ètic i de transformació social pera joves en risc d’exclusió social, on a través del treball comunitari, es pugui aconseguir generar un veritable canvi social. El Programa Vitamina està compromès amb persones i col·lectius de barris en risc d’exclusió social, proposant un treball de fons i llarg recorregut amb l’objectiu de generar capital humà capaç de ser el motor del canvi social. Es tracta d’un Programa formatiu-competencial i de seguiment individual i grupal de 4 anys de durada. El primer any es treballa l’Eix Personal, potenciant el creixement de les persones joves en totes les seves dimensions i desenvolupar el talent que hi ha en elles. El segon any se centra en l’Eix Relacional, afavorint els vincles i les relacions de qualitat amb l’entorn. El tercer any es vehicula a través de l’Eix Social Emprenedor, formant i acompanyant en el desenvolupament d’un projecte de transformació social. I el Quart any finalitza el programa centrant-se en l’Eix de l’Autonomia Pròpia donant suport participants per tal d’assolir la pròpia autonomia (personal i laboral).

Experiències enriquidores per a tota la comunitat

Unes 30 persones van participar en l’activitat organitzada per les i els joves Vitamina i van poder gaudir tot informant-se i compartint qualitativament sobre salut mental i transformant les encara intenses estigmatitzacions existent. A més també vàrem fer un pica-pica distés i informal, ofert per l’Obrador Cooperativa de Santa Coloma de Gramenet, on compartir experiències vitals entre malalts i no malalts va contribuir a la millor comprensió amb potencialitats de canvis individuals i col.lectius. Aquesta activitat va ser tot un èxit que demostra la capacitat d’acció social real que tenen els grups de joves Vitamina en el seu entorn. Aquestes i aquests joves han demostrat amb escreix que si actuem davant els problemes que ens preocupen podem fer que la situació millori per a moltes persones.

Des del Programa Vitamina estem molt contents d’acompanyar la joventut compromesa amb el seu entorn, per esdevenir líders ètics i motors del canvi social que necessitem per convertir les nostres societats en més justes, inclusives i pacífiques, tal i com té per missió la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU i d’acord amb les Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU amb els que la Fundació està compromesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Captcha loading...