El projecte Vitamina va aterrar la passada tardor a Tarragona, on aquesta iniciativa a favor del foment del lideratge ètic i de la transformació social per a joves gitanos ha arrencat amb la creació de tres grups. La seva posada en marxa ha estat també l’oportunitat per formar membres de l’Associació Gitana de Tarragona per conduir les dinàmiques.
Impulsat per la Fundació Carta de la Pau, Vitamina va néixer a la ciutat de Mataró (Maresme), on diversos joves gitanos de la ciutat ja han passat pel programa, que inclou una sèrie d’activitats setmanals organitzades per un grup d’educadors. Amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social ‘la Caixa’ i la Fundació privada Cottet – Mor, el projecte s’ha estès també recentment a Santa Coloma de Gramanet i el barri de la Mina, a Sant Adrià del Besòs.
Tarragona ha estat el primer cop, però, que el projecte Vitamina surt de les comarques barcelonines. Un equip de dinamitzadores de la Fundació Carta de la Pau es van encarregar de formar membres de l’Associació de Gitanos de Tarragona, que han estat les encarregades de posar en marxa tres grups d’una desena de joves cadascun. Actualment es fan tres sessions setmanals: una a Tarragona centre, una segona al barri de Campclar (Tarragona), i una tercera a Reus. Les sessions amb els joves van arrencar el passat 27 de novembre, i han inclòs un seguit d’activitats per tal d’incidir en les habilitats de lideratge i d’acció social dels participants, sempre des d’una perspectiva ètica.
Potenciar el lideratge
A cadascun dels grups hi participen una desena de nois i noies d’entre 12 i 16 anys. Tot i que són majoritàriament gitanos, també en alguns dels grups s’han inclòs altres joves d’origen estranger que havien mostrat interès en la iniciativa. Tots ells han entrat al programa per recomanació de les associacions gitanes locals i els instituts de la seva ciutat o barri. El projecte es dirigeix a aquells joves que es veu que tenen potencial de ser líders en el seu àmbit social, i als quals s’ofereix la possibilitat d’entrar en contacte amb models de gitanos diferents als que troben al seu entorn.
L’objectiu del projecte Vitamina és acompanyar-los durant quatre anys, sempre que els participants ho vulguin, per tal d’ajudar-los en un període clau de les seves vides, que marca la transició entre l’escola i el pas a l’educació superior. Si ho desitgen, però, es pot allargar la seva participació més enllà. L’objectiu no és sols reforçar el seu lideratge ètic entre el jovent gitano i convertir els seus participants en referents positius pel seu entorn, però també reduir l’absentisme escolar, dotar-los d’eines en la resolució de conflictes i mostrar-los camins per desenvolupar els seus talents. A Tarragona, Campclar i Reus les sessions estan dirigides per Loli Santiago i Belén Borja.
Paral·lelament a les sessions setmanals amb els joves, la Fundació Carta de la Pau ha continuat amb la formació de les encarregades de dinamitzar els grups, així com d’altres persones que tinguin interès en ser voluntàries el projecte. La voluntat a llarg termini és poder ampliar els grups a d’altres punts de la demarcació de Tarragona, a més de mantenir els grups ja existents a les ciutats de Tarragona i Reus, fent un seguiment de l’evolució dels joves participants. En escollir nois i noies que tenen potencial per ser referent al seu entorn, s’espera que els beneficis del programa arrosseguin molts altres joves.