Durant la 11a edició del Postgrau en Cultura de la Pau i Transformació social: Aplicacions pràctiques d’aquest curs 2020-2021 que organitzem des la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i l’Institut de Formació Continua IL-3, hem volgut establir conferències mensuals que serveixin com a sessions obertes del postgrau per a tot el públic.
El 16 d’abril de 2021 vàrem realitzar la conferència de la presidenta de NOVACT, Simonetta Costanzo Pittaluga, “Servicios Civiles de Paz- la no violencia como herramienta de seguridad”. Aquesta sessió oberta se suma a les organitzades durant el mes de febrer sobre el llegat de Gandhi i el mes de març al voltant de com la incertesa pot afectar les nostres relacions i societats.
La Simonetta Costanzo va centrar la seva conferència en la història dels Serveis Civils de Pau i les tasques que realitzen com a eines de seguretat no violenta en les zones en conflicte. Però també va voler oferir una mirada sobre com els Serveis Civils de Pau es poden incorporar a les actuacions convivencials de la nostra societat, com ens va dir la presidenta de NOVACT “la pau no pot venir des de dalt. Ha de ser entesa i creada des de les pròpies comunitats” i els Serveis Civils de Pau poden ser una de les eines que ajudin a establir un pau justa i vertadera dins la societat.
En el Postgrau en Cultura de la Pau i Transformació social: Aplicacions pràctiques no volem donar només coneixements teòrics sinó que volem veure com repercuteixen els sistemes en la societat i quines eines es poden posar en pràctica per transformar-la. En aquesta mateixa línia de visió actual i concreta de la realitat, la Simonetta Costanzo va voler donar el seu punt de vista sobre perquè creia que durant l’1-O cossos armats van exercir violència front persones desarmades, comentant “estic segura que la majoria de persones que va exercir la violència aquell dia, està ara en cura. No va ser culpa seva. Es la seva cultura. I l’únic que podem fer es donar una exemple alternatiu que funcioni”.
La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU va crear el Postgrau en Cultura de la Pau i Transformació social: Aplicacions pràctiques, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, ara ja fa més de 10 anys. Un Postgrau que any a any s’actualitza per donar resposta a les noves necessitats social i que curs a curs vol arribar a més persones per tal d’empoderar-les per a pacificar els seus entorns, tal i com té per missió la Fundació.