A les portes del Dia Internacional de la Dona, Barcelona va acollir ahir al Palau Macaya el debat previ a la III Congrés Internacional Edificar la Pau al Segle XXI (26, 27 i 28 de juny, República Dominicana) dedicat a l’eix temàtic Dona i pau . Un acte que va servir per reivindicar el paper de la dona com a constructora de pau, el seu dret a formar part de les meses de negociacions i una menor victimització de la seva figura en els conflictes.
Tica Font, directora de l’Institut Internacional Català per la Pau (ICIP), va recordar que les dones són “l’ànima de les relacions humanes” i per això majoritàriament treballen per superar les enemistats, generar ponts i buscar punts de comunió. Però a més, “com saben que és ser exclosa per la seva condició de gènere” aposten generalment per la no-violència, l’escolta, el diàleg, la cooperació i la prevenció i “sempre ho fan des de la pràctica i no la filosofia”.
La directora de l’ICIP va concretar la seva intervenció en tres demandes. En primer lloc, va demanar un major reconeixement de la dona en els processos de construcció de pau, perquè mentre avui “els homes posen els mitjans per fer la pau, les dones fan possible la pau”. I va denunciar que en aquest moment les dones només són convidades com “gerros decoratius” en les taules de negociacions dels acords de pau, però quan aquests acaben, són elles, en les seves respectives comunitats, els que tornen a teixir relacions socials.
En segon lloc, Font va fer una crida al món universitari i acadèmic perquè “ampliïn el concepte de construcció de pau” més enllà de les àrea de ciències polítiques i relacions internacionals i tinguin també en compte els moviments de pacificació que es produeixen a la base de la societat; d’aquesta manera analitzaran l’activitat de les dones, actualment excloses de tots els estudis perquè generalment tenen lloc en “la rebotiga” i en l’àmbit més popular.
Finalment, Font ha insistit que la dona és “protagonista i actriu” de la construcció de la pau, un paper que moltes vegades es desvirtua en pro de la victimització. “Si només ens fixem en la dona com a víctima dels conflictes tapem la seva capacitat de resiliència. Les agressions contra les dones no es poden silenciar, però tampoc poden ocupar tot l’espai “, ha advertit.
Tot i aquestes tres reivindicacions, al final de la seva intervenció, Font també ha constatat que “no totes les dones són constructores de pau”, ja que, per exemple, un “terç dels guerrillers colombians són dones”.
La mujer en República Dominicana
Por su lado, Thelma Álvarez, directora de documentales sobre la sociedad caribeña, aseguró que actualmente “en República Dominicana se visualiza a la mujer con una carga de estereotipos y prejuicios cosa que provoca mayor violencia y nos aleja de la paz” y denunció que en su país las mujeres son educadas en un modelo de miedo y sociedad machista, que muchas veces la propia mujer perpetua. Según la ONU una de cada tres mujeres dominicanas tiende a experimentar violencia verbal o física a lo largo de su vida.
Álvarez alertó de la discriminación de la mujer dominicana en muchos ámbitos, por ejemplo, el laboral. “La mujer dominicana ingresa de manera masiva a las universidades pero esto no es motivo suficiente para su desarrollo en el ámbito laboral por prejuicios y discriminación: un 51% de las mujeres están ocupadas en el mercado informal por lo cual crecen los niveles de vulnerabilidad, inseguridad laboral y desprotección social”, explicó.
Delante de esta realidad, la experta en comunicación, reclamó “la necesidad de un plan nacional que motive a la igualdad y la equidad de Género”, que ayude a la promoción de la mujer y su empoderamiento, a favorecer el acceso de las mujeres a los servicios, a erradicar cualquier forma de violencia o promover la participación de las mujeres en la sociedad y un plan de publicidad que sea plataforma de un mejoramiento de las vidas de las mujeres dominicanas.
Antes de las intervenciones de las dos ponentes Maria Viñas, patrón-delegada de la Fundación Carta de la Paz, recordó a los asistentes que la voluntad de los congresos internacionales Edificar la Paz es reunir los tres actores clave entorno el debate de la construcción de la paz: la universidad, el movimiento por la paz y la sociedad civil. Y destacó que los más de cuarenta expertos, que en estos días ya se están reuniendo en la sede de la PUCMM en Santiago de los Caballeros, representan la realidad de la isla – República Domicana y Haití-, del Caribe, de América y del mundo.
La dona a República Dominicana
Per la seva banda, Thelma Álvarez, directora de documentals sobre la societat caribenya, va assegurar que actualment “a República Dominicana es visualitza a la dona amb una càrrega d’estereotips i prejudicis cosa que provoca més violència i ens allunya de la pau” i va denunciar que en seu país les dones són educades en un model de por i societat masclista, que moltes vegades la pròpia dona perpètua. Segons l’ONU una de cada tres dones dominicanes tendeix a experimentar violència verbal o física al llarg de la seva vida.
Álvarez va alertar de la discriminació de la dona dominicana en molts àmbits, per exemple, el laboral. “La dona dominicana ingressa de manera massiva a les universitats però això no és motiu suficient per al seu desenvolupament en l’àmbit laboral per prejudicis i discriminació: un 51% de les dones estan ocupades en el mercat informal per la qual cosa creixen els nivells de vulnerabilitat, inseguretat laboral i desprotecció social “, va explicar.
Davant d’aquesta realitat, l’experta en comunicació, ha reclamat “la necessitat d’un pla nacional que motivi a la igualtat i l’equitat de gènere”, que ajudi a la promoció de la dona i el seu empoderament, a afavorir l’accés de les dones a els serveis, a eradicar qualsevol forma de violència o promoure la participació de les dones en la societat i un pla de publicitat que sigui plataforma d’un millorament de les vides de les dones dominicanes.
Abans de les intervencions de les dues ponents Maria Viñas, patró-delegada de la Fundació Carta de la Pau, va recordar als assistents que la voluntat dels congressos internacionals Edificar la Pau és reunir els tres actors clau entorn el debat de la construcció de la pau: la universitat, el moviment per la pau i la societat civil. I va destacar que els més de quaranta experts, que en aquests dies ja s’estan reunint a la seu de la PUCMM a Santiago dels Cavallers, representen la realitat de l’illa – República Domicana i Haití-, del Carib, d’Amèrica i del món .