La professora de Filosofia de la Universitat de Barcelona, Begoña Román, dins de la col·lecció Documents en Cultura de Pau de la Fundación Carta de la Pau, publica l’opuscle Palabras y discursos envenenadores, una reflexió sobre com a la societat actual el llenguatge s’ha convertit en una forma de violència.
En aquest llibre, l’experta en ètica critica un ús “viperí” del llenguatge, aguditzat especialment en les societats tecnològiques, però al mateix temps reivindica aquesta eina de diàleg i de construcció de pau.
Roman cita diversos autors, però analitza especialment l’obra de Slavoj Žižek, qui distingeix entre violència subjectiva i objectiva. El sociòleg eslau denuncia que la violència simbòlica del llenguatge ha triomfat en la nostra societat encara que mitjançant aquest també es pot sortir de la violència de la carestia.
Begoña Roman és doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona (1993). Va obtenir el Premi extraordinari de llicenciatura (1989) i de doctorat (1995) a la Universitat de Barcelona. De 1996 a 2007 va dirigir la Càtedra d’Ètica de la Universitat Ramon Llull i actualment és professora a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona.
Aquest opuscle es pot descarregar gratuïtament des de la pàgina web de la Fundació: www.cartadelapau.org.