Treballem per transformar la violència de gènere en respecte a la dignitat de les persones i equitat pràctica dins la diversitat

Celebrant el Dia contra la violència de gènere, els grups de joves Vitamina han participat en activitats d’apoderament en perspectiva de gènere i sensibilització contra la violència masclista

Transformar la violència de gènere i prendre consciència del valor únic de cada ésser humà és un dels eixos vertebradors de la Fundació Carta de la Pau dirigida a la ONU i del Programa Vitamina de Lideratge ètic i transformació social que portem a terme amb joves de barris en risc d’exclusió social, seguint els principis i accions de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5 de l’ONU per assolir l’any 2030 la plena igualtat i equitat entre homes i dones.

Des de la Fundació Carta de la Pau dirigida a la ONU focalitzem la nostra atenció en el dia a dia, tant en l’àmbit intern com en la projecció externa en tots els nostres programes i accions una perspectiva de gènere conscient, atenent a les necessitats de les persones (joves i adults) i col·lectius que d’una forma o altra viuen el repte de donar-li la volta a diferents formes de violència directa, estructural i/o cultural (especialment quan el motiu de la violència que es pateix és per motiu de gènere o d’orientació sexual), tot prenent mesures concretes de cura personalitzada. També, en afinitat amb la Resolució 1325 de l’ONU sobre la importància de visibilitzar el rol de les dones en la construcció de la pau enmig de violències i guerres convidem nombroses dones que treballen per la pau a oferir conferències obertes en el marc del Postgrau de Cultura de Pau i Transformació Social: aplicacions pràctiques, aportant visions i aplicacions pràctiques d’un extraordinari valor i coratge. En aquest Postgrau, en el tercer mòdul Construcció de diàlegs, cohesió social  pràctiques democràtiques fem especial focalització en aspectes teòrics i pràctics de la perspectiva de gènere. A la Fundació tenim implementat un protocol específic per prevenir l’assetjament general i l’assetjament per qüestió de gènere i orientació sexual, així com un canal ètic per canalitzar qualsevol queixa interna o externa que es pugui produir en el marc dels nostres programes.

Al Programa Vitamina acompanyem joves, tant noies com nois, en el procés d’apoderament per ser referents i agents de canvi social. En aquesta direcció, és essencial aplicar una perspectiva feminista i interseccional que promogui una conscienciació de les opressions que vivim i els privilegis que tenim i sobre què podem fer des de la nostra perspectiva. Sumant les nostres veus i les nostres accions podem anar avançant cap a un món més pacífic i amb valors femenins.

Durant la setmana del 25 de novembre i i els i les joves han aportat les següents conclusions:

  • Encara hi ha molts estereotips en relació amb el sistema sexe/gènere que en certa manera limiten la nostra llibertat (ex. “els nens no ploren”, “el rosa és de noies”, “les noies no han de prendre la iniciativa en les relacions afectives i/o sexuals”, “les nenes que juguen amb cotxes i al futbol, ​​després són lesbianes”, “en una relació de parella sempre hi ha una persona que adopta el rol de noia/dona i una altra que adopta el rol de noi/home”, etc.).
  • Les xarxes socials i els mass media influeixen en la valoració de la nostra imatge corporal, reforçant uns estàndards de bellesa concrets.
  • La sexualitat és molt més que la genitalitat i es pot experimentar l’afectivitat respectuosa de moltes maneres.
  • Hem d’aprendre a no jutjar o etiquetar les altres persones, ja sigui per no encaixar amb els estàndards socionormatius del moment o per un altre motiu.
  • Cada persona té un paper molt important a no perpetuar ni reforçar els estereotips de gènere ni les actituds masclistes, racistes, patriarcals, LGTBIA+fòbiques, gordofòbiques, etc.

Les conclusions extretes pels grups Vitamina ens omplen d’orgull pels valors que veiem en la joventut així com també per la tasca que fem setmana a setmana en el Programa Vitamina, reforçant la veu i els valors d’aquesta joventut que ja està exercint en el dia a dia el seu lideratge ètic amb perspectiva de gènere.

El Programa Vitamina porta des de 2015 capacitant joves d’entorns vulnerables per a que esdevinguin referents positius i motors de canvi en els seus entorns. Al llarg d’aquests anys més de 200 joves ja han pogut participar en les sessions setmanals de treball en grup que ofereix el programa on es donen eines a cada persona i al grup com a tal per potenciar la seva personalitat en una socialització justa i igualitària, reconeixent que cada persona pot oferir el seu gra de sorra des dels seus propis actes per a millorar la societat en la que viu. És per això que de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5 de l’ONU és un dels eixos vertebradors del Programa.

Des de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU treballem per empoderar persones per a pacificar entorns, essent el Programa Vitamina una eina bàsica de treball de base per construir societats més justes, democràtiques i igualitàries que proporcionen una pau real i satisfactòria a la nostra societat.

 

Sessió contra la violència de gènere

Amb la col·laboració de:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Captcha loading...