Matem el virus de la covid-19 a canonades?

Demanen uns Pressupostos Generals de l’Estat que reconeguin les prioritats socials i redirigeixin el pressupost militar en aquest sentit.

En aquest moment de greu crisis social, econòmica i sanitària -tant a nivell global com local- veiem perplexos com des del Govern Espanyol es continua invertint de forma irracional i desmesurada en armament. Actualment la despesa militar espanyola ronda en els 20.000 milions d’euros anuals (10.199 M€ directes per al Ministeri de Defensa i uns altres 9.800M€ repartits entre d’altres ministeris) i està prevista fer una inversió en nous programes especials d’armament d’aquí al 2032 de 13.356 milions d’euros més.

No podem evitar preguntar-nos quines son les prioritats de l’Estat quan en ple estat d’alarma ha adquirit armament, com 5 fragates F-110, 348 vehicles blindats i 70 avions caces Eurofighter, amb un cost de 7.331 milions d’euros. En aquests moments de pandèmia i recessió les prioritats socials no son l’exèrcit, son les persones i les polítiques centrades en les persones. Per això demanen uns Pressupostos Generals de l’Estat que reconeguin aquestes prioritats i redirigeixin el pressupost militar a despesa social. Des de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, com a membre d’AiPAZ, impulsem una petició al Govern d’Espanya per reorientar la despesa militar  dels propers pressupostos generals de l’Estat a inversió eco-social i cobrir necessitats més urgents en el context de pandèmia en la que estem immersos. Aquesta és una petició formal signada per moltes entitats civils de tot el territori d’Espanya i que vol assolir una concepció de la seguretat i el benestar social que posi la vida i la salut integral en el centre de l’acció publica, minimitzant la despesa militar prevista i  reconduir-la a inversió pública dirigida a pal·liar les deficiències del sistema de salut, millorar l’educació a tots nivells, descentralitzar els serveis socials, reconèixer l’impacte del covid amb perspectiva de gènere, regularitzar totes les persones migrants, reconvertir la industria armamentística espanyola i portar a terme els plans de transició ecològica.

Som moltes les persones i entitats que creiem que la seguretat dels països i els seus ciutadans no passen exclusivament per els exercits i que treballar per la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats en l’agenda 2030 de l’ONU resulta molt més profitós per la seguretat nacional i internacional.

La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU va néixer a Barcelona el 2002 amb l’objectiu d’oferir propostes concretes per pacificar entorns seguint les directrius de la Carta de la Pau dirigida a l’ONU i per això hem impulsat com a membre d’Aipaz aquesta petició urgent que confiem es tradueixi en una proposta concreta: des de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU i des d’AIPAZ i les entitats que s’hi han adherit tenim clar com respondre a la pregunta “Armas o salud?”: i ara és el moment de decidir-ho.

Pots veure la petició aquí: https://aipaz.org/peticion/

infografia armas o salud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Captcha loading...