Seguim avançant i aprofundint en lideratge ètic i transformació social: assoliments del Programa Vitamina curs 2019-2020

El curs 2019-2020 ens ha ensenyat a adaptar-nos a les circumstàncies canviants, combinant flexibilitat, rigor i compromís, i ens ha donat forces per encarar els nous reptes del curs 2020-2021.A punt de començar un nou curs del programa Vitamina volem fer una valoració del que hem assolit amb el programa durant el 2019-2020.

A punt de començar un nou curs del programa Vitamina volem fer una valoració del que hem assolit amb el programa durant el 2019-2020. Aquest ha estat un curs que restarà marcat per la Pandèmia del Covid i les mesures de confinament que ens ha obligat a prendre. Des del 16 de març d’enguany les sessions van haver de realitzar-se de manera remota i l’Stage d’Estiu va haver de ser modificat per activitats grupals diürnes però res de tot això ha canviat l’esforç i les ganes de treballar per lideratge ètic i una transformació social de base de la joventut del programa, especialment en aquesta situació de crisi que afecta a molts nivells individuals i col·lectius.

Aquest es un programa de lideratge ètic i de transformació social compromès amb joves i col·lectius de barris marcats pel risc d’exclusió social perquè es converteixin en un motor de canvi social del seu entorn. El principal objectiu és donar poder a les persones joves perquè siguin referents positives i liderin processos de transformació social en els seus barris i entorns personals, familiars i socials.

Durant el curs 2019-2020 el Programa Vitamina ha intervingut en un total de 74 joves i les seves famílies. Han sigut 188 sessions de treball grupal realitzades de forma setmanal amb cada un dels grups. A més de les sessions ordinàries, s’han realitzat 16 sessions amb experts en diferents temàtiques que interessen tractar amb els joves. El juliol 2020 hem optat per realitzar activitats diürnes per cada un dels grups per separat, per poder assegurar les mesures de prevenció adequades, enlloc de l’habitual Stage d’Estiu. També hem promocionat la participació dels joves a la Transpirenaica Social Solidària.

Però el més important del programa no es reflecteix en aquests números. Treballem per acompanyar els joves en el seu desenvolupament, per aconseguir que es converteixen en els líders que els seus entorns necessiten i això aquest curs ha estat més important que mai.  El treball de suport del programa Vitamina durant el confinament i la situació derivada de la pandèmia ha estat clau: les i els joves han après a convertir-se en referents positius amb les seves famílies i els seus amics i entorns socials (tot i la distància social) per afrontar situacions de por, d’incertesa, fins i tot de nervis i agressivitat: tant individualment com grupal s’ha fet una adaptació setmana a setmana a la situació causada pel covid, podent-se realizar accions transformadores que aportessin serenitat, perspectiva, diàleg a diverses situacions crítiques viscudes a les famílies, comunitats i barris; ha permès també estar atents a les necessitats de les persones més vulnerables o necessitades als nostres entorns, tant a Mataró, com Santa Coloma de Gramenet, Tarragona o Cambrils. A més des de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU vàrem donar ordinadors i dades d’internet a aquells participants que es van trobar confinats sense accés a dispositius electrònics o dades per poder continuar amb la seva educació.

El curs 2019-2020 ens ha ensenyat a adaptar-nos a les circumstàncies canviants, combinant flexibilitat, rigor i compromís, i ens ha donat forces per encarar els nous reptes del curs 2020-2021.

El programa Vitamina de lideratge ètic és el  colofó del projecte d’acció social transformadora de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU.  La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU ofereix propostes concretes que contribueixin a edificar la pau, a donar resposta a conflictes socials i desenvolupar oportunitats per a enfortir la convivència pacífica entre persones i comunitats, tot això a partir dels continguts de la Carta de la Pau dirigida a l’ONU publicada el 1993.

El programa Vitamina és possible gràcies al suport de:

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Captcha loading...